Кріплення нестійких горизонтів і перекриття зон поглинань промивальної рідини обсадними трубами. Постановка задачі - Вєнжега, Максим Олександрович; Судаков, Андрій Костянтинович (НТУ ДП, 2023)
Обсадка свердловин з виведенням труб до гирла свердловини є одним із найпоширеніших способів, що застосовуються на практиці буріння для ліквідації всіх видів ускладнень. Основною його перевагою є висока надійність ізоляції зон ускладнень. До недоліків даного способу можна віднести велику матеріаломісткість, значний обсяг непродуктивних витрат робочого часу за його реалізації та ускладнення конструкції свердловини. Застосування цього способу можливе в 2-х варіантах: з тампонування всього затрубного простору і з тампонуванням тільки черевика і нижньої частини обсадної колони. При перетині свердловиною гірських виробок, затампонувати затрубний простір по всій довжині обсадної колони вдається дуже рідко. Тому частіше реалізується другий спосіб, який є менш надійним, оскільки в цьому випадку нерідко поглинання рідини, що промиває, відновлюється при порушенні герметичності обсадної колони в місцях з'єднання труб.
Keywords: обсадка свердловин; практиця буріння; надійність ізоляції; матеріаломісткість; гірничотехнічні умови буріння