Організаційно-економічне забезпечення управління підприємством на основі стратегічної паритетності функції - Ус Ю. В.; Терлецький І. О. (НТУ "ДП", 2024)
Результати. Стаття спрямована на обґрунтування значущості стратегічного підходу та організаційно-економічного забезпечення в управлінні сучасними підприємствами, а також в аналізі ролі стратегічної паритетності функцій та методів її реалізації з використанням інноваційних технологій та цифрових інструментів. У статті окреслено складові організаційно-економічного забезпечення підприємства, які умовно поділено на дві складові: першу, організаційну, що включає розподіл обов’язків, відповідальності і повноважень серед персоналу та підрозділів підприємства, та другу економічну, що включає управління ресурсами, контроль і аналіз економічної ефективності діяльності суб’єкта господарювання. Досліджено методи та інструменти забезпечення паритетності в управлінні, серед яких виділено оптимізацію ресурсного потенціалу, матрицю відповідальності, формування крос функціональних команд та аналіз ланцюга створення цінності. Продемонстровано, що сучасним підприємствам доцільно інтегрувати свої функції при одночасному збереженні гнучкості в управлінні. Зазначений процес потребує стратегічного підходу, ефективного організаційно-економічного забезпечення та використання передових технологій, що дозволить створити умови для сталого розвитку та підвищення конкурентоспроможності підприємств в умовах мінливості ринкового середовища. Results. The article is aimed at substantiating the importance of a strategic approach and organizational and economic support in the management of modern enterprises, as well as at analyzing the role of strategic parity of functions and methods of its implementation using innovative technologies and digital tools. The article outlines the components of the enterprise's organizational and economic support, which are conventionally divided into two components: the first, organizational, which includes the distribution of duties, responsibilities and powers among the personnel and divisions of the enterprise, and the second, economic, which includes resource management, control and analysis of economic efficiency of the business entity. The methods and tools for ensuring parity in management have been studied, among which the optimization of resource potential, the matrix of responsibility, the formation of cross-functional teams and the analysis of the value creation chain have been highlighted. It has been demonstrated that it is expedient for modern enterprises to integrate their functions while maintaining flexibility in management. The specified process requires a strategic approach, effective organizational and economic support and the use of advanced technologies, which will allow creating conditions for sustainable development and increasing the competitiveness of enterprises in the conditions of the variability of the market environment.
Organizational and economic security of enterprise management based on strategic function parity
Keywords: організаційно-економічне забезпечення; управління; підприємство; стратегічна паритетність organizational and economic support; management; enterprise; strategic parity