ТАМПОНАЖНИЙ СНАРЯД ДЛЯ ЛІКВІДАЦІЇ ПОГЛИНАНЬ ПРОМИВНОЇ РІДИНИ ПРИ СПОРУДЖЕННІ СВЕРДЛОВИНИ В УМОВАХ ПЕРЕЩЕПИНСЬКОГО ГАЗОКОНДЕНСАТНОГО РОДОВИЩА - Дригола, Максим Андрійович; Литвинов, Микита Ігорович; Судаков, Андрій Костянтинович (НТУ "Дніпровська політехніка", 2024)
Розробка відноситься до гірничої та нафтогазової промисловості, призначений для тампонування бурових свердловин в зонах поглинання промивної рідини. Відомі пристрої для тампонування зон поглинання промивної рідини і водопритоків у свердловину, які містять в собі буровий снаряд,робочий орган, шток, джерело пружних коливань [1]. Недоліком пристрою є низька якість проведення тампонажних робіт пов’язане лише з частковим заповненням тампонажною сумішшю пор і каналів поглинання промивної рідини. Найбільш близькими до запропонованого пристрою є снаряд для доставки швидко – твердіючих сумішей, який містить герметизатор, контейнер, що спускається в свердловину з термопластичною сумішшю, та робочий орган - заряд вибухових речовин [1].