Використання практичних методів розрахунку кінцевих деформацій основ фундаментів - Шайдецька, Л. В.; Добровольська, А. О. (Національний гірничий університет, 2013)
Визначення деформацій ґрунтів під дією зовнішніх сил має велике значення для практики проектування фундаментів споруд, так як, деформація основи є одним із факторів, що впливає на довговічність споруд. Розрахунки фундаментів як систем «основа – фундамент» та «основа – фундамент – споруда» за деформаціями основ виконують з використанням лінійної або нелінійної за-лежності «напруження (тиск) – деформація (осідання)» з урахуванням величини навантаження і властивостей ґрунтів основи.