Механізми обводнення свердловин та боротьба з ними - Кулик, О. В.; Давиденко, О. М. (My University, 2023)
Найбільш поширеними проблемами при видобуванні нафти з масивних карбонатних покладів з підстилаючою водою є: фільтрація води через тріщини та високопроникні канали або конусоутворення. Під конусоутворенням розуміють процес підтягування води з водонасиченого горизонту, що підстилає, до нижнього інтервалу перфорації добувної свердловини.
Keywords: обводнення родовищ; буріння свердловини; ремонтно-ізоляційні роботи (ВРІР)