Генерування електричної енергії з відпрацьованого вентиляційного потоку шахт за допомогою вітроенергетичної установки з вертикальною віссю обертання ротора типу Дар'є та автоматичною системою керування - Жданович, М. С. (My University, 2023)
З кожним роком набуває більшої актуальності відновлюванні джерела енергії, серед яких є і енергія вітру, за допомогою її впровадження можна підвищити енергоефективність та насамперед екологічність використання та генерування електроенергії. Требо зазначити, що максимальну енергоефективність від відновлювальних джерел енергії ,особливо від енергії вітру ,що перетворюється у вітрових енергетичних установках в електричну, можна отримати лише за допомогою тотального впровадження ВЕУ в промислових та побутових умовах.
Keywords: вентиляційні системи залізорудних шахт; автономна вітроенергетична установка; ротор Дар'є