Methodological principles for selecting glass fiber composite materials in reinforced structures - Piliuhin, Ye. (Dnipro University of Technology, 2025)
The findings show that while steel maintains superior stiffness, ductility, and fire resistance, glass fiber reinforced polymer offers higher tensile strength-to-weight ratio, corrosion immunity, and electromagnetic neutrality. Mechanical modeling confirms that fiber chemistry, fraction, and matrix selection govern glass fiber reinforced polymer performance, upgrading to S- or AR-glass, adopting high thermal transition matrices, nanoscale modifiers, and hybrid fiber architectures significantly improve fatigue life and thermal stability. Дослідження показало, що сталь зберігає вищу жорсткість, пластичність і вогнестійкість, тоді як скловолоконний композитний матеріал забезпечує вищу міцність на розтяг відносно маси, імунітет до корозії та електромагнітну нейтральність. Механічне моделювання підтверджує, що хімія волокон, їхня частка та вибір матриці визначають характеристики скловолоконного композитного матеріалу; застосування S- або AR-волокна, високотемпературних матриць, наномодифікаторів та гібридних архітектур волокон суттєво покращує втомну міцність і термостійкість..
Методичні засади вибору скловолоконних композитних матеріалів для застосування у армованих конструкціях
Keywords: reinforced concrete; steel reinforcement; GFRP; microstructural design; durability.; залізобетон; сталева арматура; скловолоконний композитний матеріал; мікроструктурний стан; довговічність.