Управління відходами як організаційно-правовий вектор розвитку України - Кононучено, І. М.; Легеза, Ю. О. (НТУ ДП, 2024)
Відповідно до Директиви 2008/98/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 19 листопада 2008 р. про відходи та скасування певних Директив «відходи» - будь-яка речовина або предмет, від яких власник відмовляється, має намір або повинен відмовитися [1]. Ця Директива має допомогти наблизити ЄС до «суспільства вторинної переробки», яке характеризується уникненням утворення відходів і використовувати відходи як ресурс. Зокрема, Шоста Програма дій з охорони навколишнього середовища спільноти закликає до заходів, спрямованих на забезпечення розділення джерела, збору та переробки пріоритетних потоків відходів. Відповідно до цієї мети та як засіб сприяння або покращення потенціалу їх утилізації, відходи слід збирати окремо, якщо це можливо з технічної, екологічної та економічної точки зору, перед операціями з утилізації, які забезпечують найкращий загальний екологічний результат. Держави-члени повинні заохочувати відокремлення небезпечних відходів від інших типів відходів, якщо це необхідно для досягнення екологічно безпечного управління.
Keywords: директива; управління відходами; організаційно-правовий сектор; право