Комплексне використання бурого вугілля та супутніх порід при відкритій розробці родовищ України над сольовими штоками - Дриженко, Анатолій Юрійович; Дриженко, А.Ю.; Шустов, Олександр Олександрович; Шустов, О.О.; Shustov, O.O.; Ропай, В.А.; Нікіфорова, Н.А.; Юрченко, Аннета Анатоліївна; Юрченко, А.А.; Бєлов, Олександр Павлович; Бєлов, О.П.; Чернорай, Анна Михайлівна; et al. (Національний гірничий університет, 2017)
Звіт про НДР: 190 с., 22 табл., 62 рис., 5 дод.; 76 джерел. БУРЕ ВУГІЛЛЯ, ЗАВДАННЯ НА ПРОЕКТУВАННЯ БУРОВУГІЛЬНОГО КАР’ЄРУ, КОМПЛЕКСНЕ ВИКОРИСТАННЯ ГІРНИЧОЇ МАСИ, ПАРАМЕТРИ РОЗКРИТТЯ ТА СИСТЕМИ РОЗРОБКИ, ПОРОДИ РОЗКРИВУ. Об’єкт дослідження – нові буровугільні родовища над сольовими штоками (Північно-Західний Донбас). Мета роботи – створення методології й концептуальних підходів до високопродуктивних, економічних й екологічно безпечних технологій з розробки бурого вугілля відкритим способом в умовах надсольових депресійних западин. Методи дослідження: аналітична оцінка ресурсів буровугільних покладів, геологічний та інженерно-гідротехнічний аналіз, системне і техніко-економічне обґрунтування показників добувних і розкривних робіт. Довивчені геологічні та інженерно-технічні особливості родовищ бурого вугілля України. Встановлені їх геологічні будови, вугленосність та якість вугілля, загальні запаси і промислове значення. Обгрунтовані параметри уступів і робочих площадок, що дають змогу зменшити поточні обсяги виймання порід розкриву та перенести максимальні їх значення на завершальний період розробки кар’єру. Обгрунтовані раціональні комплекси гірничо-транспортного обладнання для розробки кар’єрного поля за критеріями потужності, продуктивності та енергоємності з урахуванням різних вантажопотоків переміщення гірничої маси в карє’рах і на поверхні. Видані рекомендації на проектування розробки Ново-Дмитрівського родовища бурого вугілля. На базі досліджених родовищ Північно-Західного району Донбасу доцільно створити єдиний вугледобувний комплекс з переробки бурого вугілля та супутніх корисних копалин, які будуть використовуватись у якості основної сировини заводами будівельних матеріалів і конструкцій, підприємствам хімічної та металургійної промисловості.
Keywords: Відкрита розробка родовищ корисних копалин. БУРЕ ВУГІЛЛЯ, ЗАВДАННЯ НА ПРОЕКТУВАННЯ БУРОВУГІЛЬНОГО КАР’ЄРУ, КОМПЛЕКСНЕ ВИКОРИСТАННЯ ГІРНИЧОЇ МАСИ, ПАРАМЕТРИ РОЗКРИТТЯ ТА СИСТЕМИ РОЗРОБКИ, ПОРОДИ РОЗКРИВУ.