Дослідження та синтез системи автоматичного керування витратами газу у газопроводі мартенівської печі - Ужва, Олександр (НТУ «Дніпровська політехніка», 2021)
Об'єкт розробки – система автоматичного управління витратами коксувального газу на ділянці газопроводу мартенівської печі. Предмет розробки – алгоритм автоматичного керування витратами газу у газопроводі мартенівської печі та програмне забезпечення, що його реалізує. Зроблений аналіз мартенівської печі як об’єкта автоматизації та за його результатами сформовані вимоги щодо якості функціонування системи автоматичного керування витратами газу у газопроводі мартенівської печі. Проведено розрахунок параметрів ПІД-регулятора за методом синтезу системи автоматичного керування Зіглера-Нікольса з коригуванням загального коефіцієнта підсилення регулятора на основі вимог щодо якості функціонування системи автоматичного керування. За допомогою створеної імітаційної моделі системи автоматичного керування витратами газу у газопроводі мартенівської печі проведений обчислювальний експеримент, що підтвердив якість функціонування системи автоматичного керування за умови імітування реальних умов роботи мартенівської печі. Із використанням SCADA-програми Zenon створено програмне забезпечення системи автоматичного керування та людино-машинного інтерфейсу з перевіркою коректності його функціонування.
Keywords: синтез системи автоматичного керування; імітаційна модель; витрати газу; мартенівська піч