Інноваційні моделі діяльності підприємств у глобальних ланцюгах створення вартості - Пилипенко Г. М.; Герасименко Т. В.; Гузенко І. Ю. (НТУ "ДП", 2024)
Результати дослідження. У статті простежено еволюцію поглядів науковців на характер перебігу інноваційних процесів. Охарактеризовано п’ять домінуючих теоретичних моделей інновацій, а саме: «технологічного поштовху», «ринкового залучення», «сполучення технологічних можливостей та потреб ринку», «інтегрованого інноваційного процесу», «ланцюжкова» та «відкритих інновацій». Встановлено взаємозв’язок між змінами в економічній системі суспільства та розвитком наукових уявлень про характер перебігу інноваційних процесів. Виокремлено специфічні ознаки моделі відкритих інновацій та продемонстровано напрями її застосування при організації інноваційної діяльності підприємств, що приєднуються до глобальних ланцюгів створення вартості. Продемонстровано переваги та недоліки моделі відкритих інновацій в глобальних ланцюгах створення вартості. Results. The evolution of scientists’ views on the nature of innovation processes is traced in the article. Five dominant theoretical models of innovation are characterized, namely: «technological push», «market involvement», «combination of technological capabilities and market needs», «integrated innovation process», «chain» and «open innovation». The relationship between changes in the economic system of society and the development of scientific ideas about the nature of innovation processes has been established. Specific features of the open innovation model are singled out and directions of its application in the organization of innovative activities of enterprises joining global value chains are demonstrated. The advantages and disadvantages of the model of open innovation in global value chains are demonstrated.
Innovative models of enterprise activities in global value chains
Keywords: інноваційний процес; інновація; моделі інноваційного процесу; підприємство; глобальні ланцюги створення вартості; відкриті інновації. innovation process; innovation; innovation process models; enterprise; global value chains; open innovation