Політика ЄС щодо запобігання та протидії корупції: досвід для України - Кулешова, Аліна (My University, 2024)
Об’єкт дослідження – антикорупційна політика Європейського Союзу. Предмет дослідження – досвід політики ЄС щодо протидії та запобігання корупції та можливості його використання в процесі розроблення та імплементації антикорупційної політики України. Мета дослідження – з’ясування досвіду ЄС та його держав-членів щодо розроблення та імплементації політики запобігання та протидії корупції, а також перспектив його застосування в Україні. У першому розділі з’ясовано ступінь наукового розроблення проблематики запобігання та протидії корупції та окреслено ряд сучасних концептуальних підходів до визначення корупції. Другий розділ присвячено дослідженню антикорупційної політики Європейського Союзу, а також аналізу сучасних вимог ЄС щодо боротьби з корупцією у межах політики розширення. У третьому розділі розглянуто нормативно-правові та інституційні засади антикорупційної політики України та з’ясовано досвід ЄС та його держав-членів щодо розроблення та імплементації політики запобігання та протидії корупції, а також перспективи його застосування в Україні. Сфера практичного застосування результатів дослідження – розроблення та імплементація державної політики України щодо попередження та протидії корупції.
Keywords: ДЕРЖАВНА ПОЛІТИКА, КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПІДХОДИ ВИЗНАЧЕННЯ КОРУПЦІЇ, АНТИКОРУПЦІЙНА ПОЛІТИКА, ПОЛІТИКА РОЗШИРЕННЯ ЄС, ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ