Підвищення ефективності перевезень продукції торгової марки «АВК» у роздрібну мережу власним рухомим складом м. Дніпро - Вискворцова, С.Ю. (НТУ ДП, 2019)
У кваліфікаційній роботі проаналізовані теоретичні засади щодо сучасного стану дрібнопартійних вантажних перевезень. Визначені існуючі схеми та методи організації вантажних перевезень, доведена їх неефективність. Проведення регресійного аналізу дозволило встановити, що найбільший вплив на рентабельність має коефіцієнт використання пробігу. Це пояснюється тим, що частка в загальному пробігу автомобіля з вантажем є недостатньою. Визначені обсяги перевезення вантажів для зазначеного регіону, а саме м. Дніпро. Обґрунтована доцільність розробки нових розвізних маршрутів, що надасть можливість зменшити собівартість перевезень. Визначено рухомий склад для роботи на розроблених маршрутах, отримано економічний ефект від удосконалення організації перевезень. За допомогою багатокритеріальної оцінки транспортних компаній перевізників, здійснено вибір альтернатив перевізного процесу. Розроблені заходи можуть бути впровадженні при організації процесу перевезень швидкопсувних продуктів. Область застосування: транспортне обслуговування приватних та державних підприємств. Об'єктом дослідження є процес організації ефективних перевезень кондитерських виробів рухомим складом ПрАТ «АВК». Предмет дослідження: методи підвищення ефективності транспортного процесу при доставці кондитерських виробів власним рухомим складом в умовах високої конкуренції. Мета роботи: розробка раціональної транспортно-технологічної схеми доставки кондитерських виробів власним рухомим складом у міському сполученні, на прикладі ПрАТ «АВК» з метою зниження собівартості перевізного процесу та побудови раціональних маршрутів. Для досягнення мети в роботі використовуються аналітичний метод – для визначення собівартості, технологічних показників перевізного процесу; економіко-математичне моделювання – для побудови множинної регресії та прогнозних моделей; порівняння – для визначення раціонального транспортного засобу; графо-аналітичний – візуалізації результатів.
Keywords: кондитерські вироби, маршрутизація перевезень, транспортний засіб, альтернативи