Розбудова зеленої та синьої інфраструктури у м. Одеса в міжнародній перспективі - Попова Л. О. (НТУ «ДП», 2024)
Відомий ефект міського острову тепла посилює потепління та посушливість клімату в Одесі. Для підвищення комфорту проживання населення необхідна стратегія міського розвитку, що передбачатиме збільшення частки «зеленої» та «синьої» інфраструктури. Термін «зелена» інфраструктура позначає стратегічно сплановану та керовану мережу природних зон та відкритих просторів, що надає широкий спектр екосистемних послуг. Зелені зони сприяють очищенню повітря, зменшують силу вітру, регулюють тепловий режим та зволожують повітря. «Сині» зони включають сукупність водних об‘єктів у межах міста та прилеглій території. Разом вони облагороджують міські екотопи та створюють естетичний комфорт, покращують фізичне та психологічне здоров‘я людей. Так, міські парки, ставки, узбережжя, прибудинкові сади або спортивно-рекреаційні зони надають мешканцям можливість для відпочинку та спілкування.
Keywords: термін «зелена» інфраструктура; «синьої» інфраструктури; м. Одеса