Ознаки політичної відповідальності в системі місцевого самоврядування: досвід Грузії та Киргизії - Тарасенко, Тетяна (My University, 2019)
В статті розкрито досвід Грузії та Киргизії щодо визначення політичної відповідальності представницьких органів та виборних осіб місцевого самоврядування в контексті запровадження Європейської хартії місцевого самоврядування. Підкреслюється актуальність дослідження політичної відповідальності у вимірі сучасних підходів до розвитку публічної влади на місцевому рівні. Розкрито основні процедури дострокового припинення повноважень, висловлення недовіри членам представницьких органів місцевого самоврядування, виборним особам виконавчих органів місцевого самоврядування. Підтверджено орієнтування законодавства цих держав на фіксування відповідальності органів місцевого самоврядування за свою діяльність як сутнісної риси природи місцевого самоврядування. Фактори муніципального управління міським середовищем: температурний та вітровий комфорт.

Existing standards of local self-government put forward requirements for improving the approaches and identifying more effective steps to implement the local self-government reform in Ukraine. A special place in the changes to take place is to increase the level of political responsibility of local self-government bodies for their activities. It is important to study the experience of other countries in this area in order to determine approaches to improving the procedures for its provision.
Signs of political responsibility in the local self-government system: experience of Georgia and Кirghizia
Keywords: місцеве самоврядування; органи місцевого самоврядування; політична відповідальність; представницька демократія; публічне управління; local self-government; local self-government bodies; responsibility; political responsibility; representative democracy; public administration