Загальний огляд впливу кліматичних змін на лимани Північно-Західного Причорномор’я - Мельниченко, С. Г. (My University, 2023)
Кліматичні зміни, які зараз відбуваються в світі негативно впливають на водні екосистеми. Так, більшість природних водойм починають періодично осушуватись, змінюється їх гідрологічний режим та гідроекологічний стан. Не виключенням у цьому контексті є і водні об’єкти, які знаходяться в межах України. Слід зауважити, що особливо помітними стали кліматичні зміни на узбережжі північно-західної частини Чорного моря. Так, з кінця 80-х років ХХ століття ці зміни характеризуються підвищенням посушливості клімату та зменшенням рівня притоку прісних вод у лимани з їх водозбірних басейнів. Саме тому, для «квазізакритих» лиманів Північно-Західного Причорномор’я протягом тривалого часу характерними є процеси випаровування та зменшення надходження прісних вод з водозбірних басейнів, що безпосередньо пов’язані з підвищенням температури повітря.
Keywords: квазізакриті лимани; дефіцит річного прісного водного балансу; лимани Північно-Західного Причорномор’я