Пірогенні сукцесії на арені Дніпра та аналіз рослинного покриву згарищ у природному заповіднику «Дніпровсько-Орільський» - Ганжа, Д. С.; Чундишко, Д. Р. (Національний технічний університет «Дніпровська політехніка», 2019)
У природному заповіднику «Дніпровсько-Орільський» пожежі трапляються порівняно часто у насадженнях сосни звичайної. Зазвичай причиною пожеж були навмисні підпали. Найбільша пожежа відбулась у 2005 році. Тоді згоріло майже 600 га соснового лісу. Менші за масштабом і площею пожежі відбувались у 2010, 2012 та 2014 роках. Досліджуючи згарища ми можемо отримати повну картину сукцесійних змін у біогеоценозах на арені Дніпра. З часу масштабної пожежі на території природного заповідника «Дніпровсько- Орільський» у 2005 році минуло достатньо часу, щоб спостерігати у якому напрямку відбуваються сукцесій ні зміни.
Keywords: пірогенні сукцесії; рослинний покров; природний заповідник; природный заповедник; Дніпровсько-Орільський