Європейська стратегічна автономія в умовах глобальної турбулентності після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну - Поволоцький Владислав (НТУ "ДП", 2025)
Повномасштабне вторгнення Російської Федерації в Україну 24 лютого 2022 року стало поворотним моментом для європейської системи безпеки. Цей акт агресії продемонстрував критичну залежність Європейського Союзу від зовнішніх факторів у сфері оборони, енергетики, озброєння, а також виявив неспроможність оперативно реагувати без підтримки НАТО та США. У цьому контексті питання європейської стратегічної автономії (ЄСА) набуло нової актуальності.
Keywords: повномасштабне вторгнення рф; воєнна агресія; європейська стратегічна автономія