Огляд сучасних підходів і перспектив використання штучного інтелекту в процесах буріння - Дмитрук О. І. (НТУ "ДП", 2025)
Штучний інтелект (ШІ) став ключовим інструментом у нафтогазовій промисловості, зокрема в бурінні свердловин, де традиційні методи часто стикаються з високою невизначеністю геологічних умов, ризиками аварій і значними витратами. Застосування алгоритмів машинного навчання (МН), нейронних мереж і систем на основі великих даних дозволяє оптимізувати траєкторію буріння, прогнозувати ускладнення та підвищувати ефективність видобутку. У цій статті розглянуто основні механізми інтеграції ШІ в буріння, з акцентом на емпіричні дані та математичні моделі.
Keywords: штучний інтелект; буріння