Огляд технологій термічної кальмотації проникних порід - Дригола, М. А.; Судаков, А. К. (НТУ ДП, 2024)
Усі способи зміни властивостей порід можна поділити на дві групи. До першої групи належать способи, які забезпечують докорінну зміну властивостей гірських порід на тривалий термін. По А.К. Судакову це технології, засновані на процесах у яких утворюється тампонажний камінь чи гель – гідратації, полімеризації чи фазового переходу. Друга група об'єднує методи, з яких властивості порід змінюють на короткий час, переважно період виробництва робіт - заморожування і осушення.
Keywords: огляд технологій; термічна кальмотація; термічна кальмотація проникних порід