Дослідження та синтез системи автоматичного керування зволоженням зерна - Бойко, Владислав Ігорович (НТУ Дніпровська політехніка, 2024)
Об'єкт дослідження: система автоматичного керування машиною інтенсивного зволоження зерна марки А1-БШУ-2. Предмет дослідження: методи, моделі та інформаційне забезпечення автоматизації процесу керування машиною інтенсивного зволоження зерна марки А1-БШУ-2. Мета: підвищення якості процесу керування машиною інтенсивного зволоження зерна марки А1-БШУ-2, шляхом визначення межі запасу стійкості системи керування при впливі збурення на об’єкт керування. Взявши за основу передавальну характеристику роботи машини інтенсивного зволоження зерна по каналу витрата води (Q) на вході – вологість зерна (Wк) на виході, було розроблено та досліджено модель системи керування, визначено структуру та параметри регулятора, оцінено роботу системи керування згідно з висунутими критеріями, визначено допустиму межу зміни коефіцієнту підсилення «к» об’єкта керування при впливі збурення. На основі безперервної моделі системи керування була розроблена цифрова модель системи керування. У середовищі MatlabR2013b розроблено програмні модулі, які реалізують об’єкт керування та регулятор системи керування. Використовуючи програмні модулі математичної моделі розроблено модулі прикладного програмного забезпечення системи керування машиною інтенсивного зволоження для контролера VIPA, у середовищі Zenon розроблено людино машинний інтерфейс користувача для SCADA системи, виконано симуляцію роботи розробленого прикладного програмного забезпечення. У економічному розділі визначені капітальні та експлуатаційні витрати, а також виконано розрахунок економічної ефективності впровадження системи. У розділі охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях розроблено інженерно-технічні заходи з охорони праці, розроблено протипожежні заходи.
Keywords: СИСТЕМА КЕРУВАННЯ, ЗВОЛОЖЕННЯ ЗЕРНА, А1-БШУ-2, СИНТЕЗ, РЕГУЛЯТОР, ЛЮДИНО-МАШИННИЙ ІНТЕРФЕЙС