Математичне моделювання квазістатичного процесу послідовного проведення виробки в небезпечній зоні тектонічного порушення «Богданівський скид» - Грома, О.В. (My University, 2018)
Пояснювальна записка містить: 90 сторінок, 33 малюнків, 11 джерел. Перехід Богданівського скиду дренажним квершлагом пл. С10в шахти «Самарська» є пріоритетним проектом ШУ «Тернівське». Проведення дренажного квершлагу пов'язане з 3-ма основними групами ризиків: геодинамічними; гідрогеологічні та газодинамічні. Після проведення виробничими планами ведення гірських робіт запланована експлуатація квершлагу протягом 15 років. Підтримка виробки здійснюватиметься також в небезпечній зоні, що може бути пов'язана з ризиком втрати стійкості квершлагу і витрат на проведення екстрених ремонтних робіт. Основними рішеннями, які розроблені в ході виконання роботи: виконано аналіз вихідних даних про гірничо-геологічних і гірничотехнічних умовах проведення дренажних квершлагу; зроблено моделювання спільної роботи тріщинуватості породного масиву з рамно-анкерним кріпленням (сталеполімерних анкерів і кріплення КШПУ 14,4) з урахуванням шару тампонажу, а також ін'єкційних анкерів «ІРМА»; обґрунтовано паспорта кріплення на різних ділянках перетину Богданівського скиду виробкою; розрахунок економічного ефекту від використання результатів досліджень.
Keywords: анкерна система; напружено-деформований стан; математичне моделювання; стійкість гірничих виробок