Порівняння класичних методів визначення об’єму піску - Камишанов, В.О.; Рябчій, В. А.; Рябчій, В. В. (My University, 2023)
Для підрахунку обсягів видобутку корисної копалини користуються НПАОН 74.2-1.07-21 «Правила виконання маркшейдерських робіт під час розробки родовищ рудних та нерудних корисних копалин». Метод середнього арифметичного має кілька різновидів, найпростіший з них – сумарний метод. При підрахунку об’єму цим методом складне тіло покладу піску, обмежене знизу та зверху топологічними поверхнями різної складності, трансформується в рівновелику за обсягом пластину, площа якої дорівнює площі покладу в межах підрахункового контуру, а товщина відповідає середній потужності покладу піску.
Keywords: пісок; об'єм піску; вивчення корисних копалин