Стійкість нетонких анізотропних циліндричних оболонок, захищених функціонально-градієнтним матеріалом, під дією бокового тиску - Трач Володимир; Хоружий Микола (НТУ "ДП", 2025)
У роботі представлено підхід до розрахунку на стійкість нетонких анізотропних циліндричних оболонок, що захищені функціонально-градієнтним матеріалом, під дією бокового тиску. Приведені залежності впливу кута укладання шаруватого волокнистого композита на величини критичних значень зовнішнього тиску. Проаналізований ефект збільшення кількості укладених шарів на стійкість оболонки.
Keywords: анізотропія; циліндрична оболонка; стійкість; композит; функціональноградієнтний матеріал.