Розрахунок регламенту спорудження свердловин для умов нафтогазо-конденсатного родовища - Гниря, Євгеній (НТУ "Дніпровська політехніка", 2024)
Метою даної роботи є раціоналізація показників механічної і рейсової швидкостей буріння, заснованих на дотриманні безпечності виконання відпові-дних робіт, при спорудженні розвідувально-експлуатаційної свердловини, що досягається за рахунок вдосконалення режимних параметрів та регламентного наповнення основних і допоміжних операцій бурового циклу.
Новизна одержаних результатів – обґрунтовано вибір конструкції свердловини, яка забезпечує попередження гідророзриву гірських порід та неконтрольовані викиди пластових флюїдів; розроблено конструкцію рівноміцної бурильної колони; розраховано параметри режиму буріння, що спираються на досягнення об’ємного характеру руйнування гірського масиву; отримані дані базуються на характеристиках щодо геологічного розрізу та гідрогеологічних умов, механічних параметрах гірських порід і технологічних вимог до буріння. Практичні результати – спроєктовано вдосконалені технології буріння свердловин та виконання допоміжних свердловинних операцій, покликаних разом удосконалити систему розробки родовищ вуглеводнів. Практична значимість кваліфікаційної роботи полягає в суттєвому підвищенні механічної і рейсової швидкостей спорудження розвідувально-експлуатаційних свердловин, а також створенні умов реалізації якнайповнішого врахування показників ступеню надійності і безпечності виконання бурових робіт при повному дотримання норм з охорони праці та екологічних обмежень
Keywords: ПОЛІПШЕННЯ ЯКОСТІ НАФТИ І ГАЗУ, ДОЛОТО, БУРИЛЬНА КОЛОНА, РЕЖИМНІ ПАРАМЕТРИ, ГЛИБИННИЙ ДВИГУН, ПЛАСТОВИЙ ТИСК, ПРОМИВАЛЬНА РІДИНА, ТЕХНОЛОГІЯ БУРІННЯ СВЕРДЛОВИН.