РОЗРОБКА МЕТОДИКИ ОЦІНЮВАННЯ КОМПОНЕНТІВ НАПРУЖЕНОГО СТАНУ ПОРІДНОГО МАСИВУ ПОЗА ЗОНОЮ ВПЛИВУ ГІРНИЧИХ ВИРОБОК - Бєлізной, Андрій (My University, 2018)
Пояснювальна записка містить 95 сторінок, 1 таблиці, 25 рисунка, 109 джерел. Об'єкт досліджень: напружено-деформований стан масиву гірничих порід. Предмет досліджень: орієнтація оптичної вісі зерен кварца в шліфах гірничих порід. Мета роботи: знайти залежність коефіцієнта бічного розпору від кута бісектриси оптичної вісі, у зернах кварцу, шліфи яких відібрані зі скважени №7762, Первомайського залізорудного родовища. Методи досліджень: в роботі використовували комплексний підхід, що включає в себе, вимір оптичної вісі зерен кварцу на мікроскопі за допомогою коноскопічкого методу з подальшим аналізом та обробкою даних. Отримані результати дають можливість, не втручаючись в гірський масив, а по свердловинах, визначити орієнтування зерен кварцу та знати яке значення має λ в цьому місці. І в подальшому цю λ закладати в рішення геотехнічних задач. У розділі 1 розглянуто методи рішення задач, пов'язаних зі стійкістю підземних виробок; чисельні методи в геомеханіці такі як метод кінцевих елементів, метод граничних елементів, метод дискретних елементів. У розділі 2 за допомогою програмного продукту Рhase 2 канадської компанії ROCKSIENSE, було розглянуто чисельне моделювання пружно-пластичного стану породного масиву в околиці одиночної підземної виробки та показали, що величина коефіцієнта бічного розпору має суттєвий вплив на переміщення контура штучної порожнини, визначаючи її стійкість. У Розділі 3 було досліджено Первомайське родовище, умови утворення порід, їх розташування, склад гірських порід; розглядалися і аналізувалися роботи які проводилися в області вивчення коефіцієнта бічного розпору, що описують методику визначення оптичної вісі у зернах кварцу; виконано дослідження та здійснено аналіз результатів, на основі якого встановлено залежність величини коефіцієнту бокового розпору від кута орієнтировки оптичної вісі зерен кварцу. Ключові слова: коефіцієнт бічного розпору, напружено-деформований стан, метод кінцевих елементів, оптична вісь, коноскопічний метод.
Keywords: коефіцієнт бічного розпору; напружено-деформований стан; оптична вісь; коэффициент бокового распора; напряженно-деформированное состояние; оптическая ось