Проектування комплексних заходів буріння та виконання свердловинних технологічних операцій - Троян, В. О.; Коровяка, Є. А. (НТУ ДП, 2021)
Дніпровська-Донецька западина (ДДЗ), що є основним нафтогазоносним регіоном України - практично найглибша западина на Східно-Європейській платформі [1]. ДДЗ заповнена переважно осадовими відкладами девону (потужність понад 4000 м), карбону (3700 м), пермі (1900 м), тріасу (450 м), юри (650 м), крейди (650 м), палеогену (250 м) і неогену (30 м). Серед девонських відкладів велику роль відіграють пісковики, вапняки, доломіти та соленосні товщі, з якими пов'язано утворення соляних структур (рис. 1). При висхідних рухах соляних відкладів деформуються всі верстви, які залягають над ними.
Keywords: буріння; Дніпровська-Донецька западина; свердловинні технологічні операції