Особливості зміни мікроструктури і механічних характеристик при високоенергетичному навантаженні - Козечко, В. А.; Козечко, В. І. (My University, 2023)
Мета. Перевірка гіпотези про можливість отримання дрібнозернистої структури металу в результаті обробки енергіями високої щільності. Методика. Дослідження проводились на циліндричних зразках діаметром 50 мм та довжиною 300 мм, що були виготовлені з конструкційної сталі 45 в нормалізованому стані. Товщина внутрішнього коаксіального з металом шару ВР1 із швидкістю детонації D = 7,5 км/с, склала 3 мм, товщини зовнішнього шару ВР2 із швидкістю детонації D = 3,5 км/с склала 40 мм. Використаний в експерименті двошаровий заряд ВР збільшує тривалість дії ударної хвилі і в той же час оберігає зразки від руйнування.

Purpose. Verification of the hypothesis about the possibility of obtaining a fine-grained structure of a metal as a result of processing with high-density energies. The methods. The research was carried out on cylindrical samples with a diameter of 50 mm and a length of 300 mm, which were made of structural steel 45 in a normalized state. The thickness of the inner coaxial layer BP1 with a detonation speed D=7.5 km/s was 3 mm, the thickness of the outer layer BP2 with a detonation speed D=3.5 km/s was 40 mm. The two-layer BP charge used in the experiment increases the duration of the shock wave and at the same time protects the samples from destruction.
Characteristics of changes in microstructure and mechanical characteristics under high energy load
Keywords: наноструктура; мікротвердість енергія високої щільності; ударно-хвильове навантаження; nanostructure; microhardness; high density energy; shock wave load