Політичне лідерство у ХХІ столітті – вплив на суспільне життя - Корніленко Микола (НТУ "ДП", 2025)
У XXI столітті політичне лідерство стає центром уваги суспільства. Сучасний лідер повинен дотримуватися законів, принципів прав людини та діяти в межах конституції. Чи може політик бути вище закону? У демократичній державі всі громадяни мають бути рівними перед законом. Проте в Україні трапляються випадки, коли політики уникають відповідальності через корупційні зв’язки або вплив на правоохоронну систему. Це підриває авторитет держави й знижує довіру громадян. Як Конституція України обмежує владу президента? Основний Закон визначає повноваження президента, регулює механізми стримувань і противаг через парламент і суди. Президент не може одноосібно ухвалювати закони, а його дії можуть бути оскаржені в Конституційному Суді.
Keywords: політичне лідерство; лідерство; політична відповідальність