Застосування високотехнологічної медичної допомоги у практиці медичної сестри - Павлова, О. О.; Говоруха, Олена Юріївна (НТУ ДП, 2022)
Сучасне життя, урбанізація, прискорення темпу розвитку, збільшення інформаційного навантаження, активне впровадження інноваційних технологій диктує нові вимоги до всіх сфер людської діяльності. У цих умовах одночасно вдосконалюються й сфери медичних послуг, зростає їх технологічність, формуються нові організаційні принципи їх надання. Такий підхід у системі охорони здоров’я в Україні породжує саме життя. Розвиток медичної науки, впровадження інтенсивних медичних та інформаційних технологій висувають нові вимоги до сестринського персоналу. Сестринська справа – це мистецтво та наука одночасно. Стержнем моделі сестринської справи є сестринський процес, для здійснення якого медична сестра повинна володіти теоретичними основами терапії, практичними вміннями, повинна вміти користуватися медичною технікою, що сприяє підвищенню професіоналізму і компетентності в практичній діяльності. Нині формується сучасна концепція сестринської спеціальності. В умовах реформування сестринської справи та ринку праці до сучасної медичної сестри пред'являються високі вимоги щодо володіння сучасною маніпуляційною технікою.
Keywords: медична сестра; медична допомога; медицина