Небезпека ураження населення в умовах підземного укриття - Михайленко Є.К.; Горбатюк Р.Д. (НТУ "ДП", 2025)
За роки повномасштабного вторгнення на території України рф почала активно застосовувати на безпілотних летальних апаратах термобаричну бойову частину, яка значно підвищує загрозу під час атаки на приміщення. Термобарична зброя є особливим видом вибухових пристроїв, які використовують аерозольну вибухову суміш для створення потужної ударної хвилі та високотемпературного вибуху. Це один із найбільш руйнівних видів неядерного озброєння, який особливо небезпечний для людей у закритих приміщеннях та підземних укриттях. Термобаричні боєприпаси у першій фазі розпилюють аерозольну вибухову суміш, яка може проникати в щілини, вентиляцію та відкриті проходи укриттів, накопичуватися всередині замкнених просторів, викликати детонацію всередині сховища, що знищує все в обмеженому просторі.
Keywords: небезпека ураження населення; підземне укриття; термобарична зброя