Аналіз методів і засобів дегазації виїмкових дільниць та утилізації метану для підвищення ефективності дільничної дегазації в умовах шахт Західного Донбасу - Шишов, М. В. (My University, 2024)
Вперше встановлено, що каптування метану з відведенням його на земну поверхню значно безпечніше і дешевше, ніж розбавлення його повітрям і транспортування гірничими виробками. При цьому з'являється можливість використання метану для компенсації витрат на процеси дегазації з активним розвитком так званої дільничної дегазації. Вперше визначено тенденції впливу геомеханічних і технологічних факторів на процеси газовиділення. Набули подальшого розвитку уявлення про механізм зсуву надвугільної товщі в умовах шахт Західного Донбасу з погляду визначення зон розшарування і тріщиноутворення у породах покрівлі при відпрацюванні вугільних пластів.

Methane capture with its discharge to the Earth surface is much safer and cheaper than diluting it with air and transporting it through mine workings it has been established for the first time. This makes it possible to use methane to compensate for the costs of degassing processes with the active development of the so-called site degassing. The trends in the influence of geomechanical and technological factors on gas separation processes were determined for the first time. The ideas about the mechanism of overburden displacement in the mines of Western Donbas were further developed in terms of determining the zones of stratification and fracturing of roof rocks during coal seams mining.
Degassing methods and means analysis of mine workings and methane utilization to improve site degassing efficiency in the Western Donbas mines
Keywords: вугільна шахта; гірський масив; дільнична дегазація; геомеханічні та технологічні фактории; coal mine; rock massif; site degassing; geomechanical and technological factors