Обґрунтування параметрів системи підготовки запасів пласта С 5 шахт"Західно-Донбаська" ПРАТ "ДТЕК Павлоградвугілля" - Добродькін О. М. (НТУ "ДП", 2024)
Проєктування технологічних систем вугільних шахт зі значним терміном (10-15 років), таких як схема розкриття, підготовки, вентиляції, вимагає детального інженерно-технічного аналізу їх можливих різновидів для ефективного функціонування. Невдало запроєктована зазначена технологічна система призведе до високих експлуатаційних витрат протягом часу видобування вугілля на підземний транспорт, пітримання, вентиляцію, доставку вантажів тощо. При проєктуванні найважливішим критерієм слід вважати оконтурення більших об’ємів запасів вугілля й скорочення питомої протяжності підготовчих виробок (м/1000 т запасів). На пологих пластах поширення набули погоризонтні та панельні схеми, які характеризуються певними перевагами і недоліками. Тому до вибору раціональної схеми потрібно підходити комплексно, використовуючи ряд проектних алгоритмів й інструментаріїв, спираючись на нормативні та директивні документи.
Keywords: вугільний пласт С 5; шахти Західного Донбасу; шахта «Західно-Донбаська» ПРАТ «ДТЕК Павлоградвугілля»