Підвищення ефективності підготовки газу на прикладі Щербаківсько-Шкурупіївській нафтогазоконденсатній площі - Белиба, Богдан Дмитрович (НТУ "ДП", 2023)
Практичні результати – проведено огляд існуючих методів підготовки природного газу, а також способів збільшення ступеня вилучення важких вуглеводнів зі складу газового потоку. У програмному комплексі UnisimDesign побудовано моделюючу схему діючої та вдосконаленої установки підготовки газу. Запропоновано введення у систему підготовки газу стадії низькотемпературної ректифікації. Розглянуто питання охорони надр та довкілля. Практичне значення - показано економічну ефективність проекту за рахунок збільшення виходу СПБТ (Суміш пропану і бутану технічного). Збільшення виходу СПБТ з 42 135,6 т/рік до 102 229,2 т/рік. У процесі проектування проводилися: літературні дослідження; аналіз шкідливих і небезпечних факторів і заходів для їхнього попередження.
Keywords: ПРИРОДНИЙ ГАЗ, ШИРОКА ФРАКЦІЯ ЛЕГКИХ ВУГЛЕВОДНІВ, НИЗЬКОТЕМПЕРАТУРНА СЕПАРАЦІЯ, НИЗЬКОТЕМПЕРАТУРНА РЕКТИФІКАЦІЯ, РІВЕНЬ ВИЛУЧЕННЯ, СТАБІЛЬНИЙ КОНДЕНСАТ, УСТАНОВКА КОМПЛЕКСНОЇ ПІДГОТОВКИ ГАЗУ, ТОЧКА РОСИ.