Про зв'язок між вмістами марганцю та зольністю у вугільному пласті с5 шахти «Павлоградська» (Україна) - Ішков, Валерій Валерійович; Дрешпак, Олександр Станіславович; Козар, Микола Антонович; Березняк, Олена Олександрівна; Чечель, Павло Олегович (My University, 2024)
Загальна актуальність дослідження вмісту Mn у вугільних пластах обумовлена його відношенням до переліку «потенційно токсичних» елементів у вугіллі, які згідно нормативним документам повинні обов'язково досліджуватись. Аналіз виконаних досліджень свідчить про: 1) невідповідність емпіричних вибірок розглянутих характеристик нормальному або логнормальному закону розподілу; 2) фіксується полімодальность розподілу Mn та Ad . ; 3) встановлено дуже слабкий та прямий зв'язок між концентраціями Mn та Ad; 4) розраховане рівняння регресії дозволяє прогнозувати лише загальні тенденції зміни концентрацій Mn у вугільному пласті с 5 поля шахти «Павлоградська»
Keywords: шахта «Павлоградська»; вміст марганцю; зольність; вугільний пласт