Інтелектуальна система керування технологічним комплексом збагачення залізних руд - Хорольский, В. П.; Хоцкіна, В. Б.; Хорольска, Т. В. (НГУ, 2013)
В останні п’ять років перед підприємствами групи «МЕТІНВЕСТ» поставлене стратегічне завдання під-вищення конкурентоспроможності продукції (за рахунок підвищення її якості), зменшення її собівартості та збільшення рентабельності виробництва. Сучасні корпоративні системи керування, що впроваджуються на підприємствах групи «МЕТІНВЕСТ» на етапі до 2020 року, розв’язують триєдині завдання: по-перше, необхідно встановлювати більш стійкі відносини між збагачувальними комбінатами і металургійними заводами, по-друге, підвищувати рівень власної операційної ефективності, по-третє, підвищувати конкурентоспроможність продукції, що випускається [1]. Окреслені стратегічні завдання спонукають до впровадження АСУВ на базі сучасних ERP-систем, АСУТП та MES-класу виробничих виконавчих систем (Manufacturing Execution Systems), орієнтованих на інформатизацію задач оперативного планування й керування виробництвом продукції (концентрату, котунів), оптимізації виробничих процесів і виробничих ресурсів, контролю та диспетчеризації виконання планів виробництва з мінімізацією затрат. Водночас MES-системи інтегровані із джерелами фізичних даних рівня АСУТП (програмованими логічними контролерами (ПЛК), SCADA-системами й базами даних реального часу, з одного боку, і ERP-системами, з іншого боку, забезпечують інтегроване керування виробництвом продукції управлінської вертикалі [2]. Розглянута концепція управління підприємствами зі збагачувальними виробництвами принесе її власникам (акціонерам) значний економічний ефект за умови, коли на нижньому рівні ефективніше працюватимуть операційні системи, тобто робастні або адаптивні системи керування стадіями збагачення
Keywords: збагачення залізної руди; інтелектуальна система керування; технологічний комплекс