Аналіз стану та тенденцій розвитку зовнішньої торгівлі в Дніпропетровській області: виклики та можливості для сталого регіонального зростання - Матвеєва, Ольга; Шевченко, Лілія (My University, 2019)
У статті проведено оцінку стану та здійснено аналіз поточних тенденцій розвитку вітчизняної зовнішньої торгівлі на прикладі Дніпропетровськоїо бласті .Аналіз проведено крізь призму виявлення викликів та можливостей для регіону, що відкриває зовнішня торгівля. Вплив зовнішньої торгівлі регіону на його міжнародні економічні відносини в умовах європейсько їінтеграції України та розгортання глобалізаційних процесів є вкрай значимим. Дніпропетровська область входить дочисла провідних експортерів та, за підсумками 2018р., посідає друге місце заобсягами експортутоварів серед регіонів України. Тому вибір регіону для проведенн ядослідження обумовлено важливістю розвиткуміжнародної торгівлі на його теренах для посилення позицій міжнародної конкурентоспроможності України. У статті визначено та проаналізовано показники зовнішньої торгівлі Дніпропетровської області з країнами світу, а також економічний результат та ефект такого впливу.
Analysis of the situation and trends in foreign trade of Dnipropetrovsk region: challenges and opportunities for the sustainable regional growth
Keywords: Дніпропетровська область; економічний розвиток; міжнародні економічні відносини; сальдо; імпорт; експорт; зовнішня торгівля; Dnipropetrovsk region; economic development; international economic relations; balance; import; export; foreign trade