Досліждення ефективності теплонасосної технології утилізації тепла вихідного вентиляційного струменя - Самуся, В. І.; Оксень, Ю.І.; Гук, О. О.; Жуковський, О. С. (НГУ, 2013)
Одним з перспективних напрямків вирішення проблем енергозбереження та екології у даний час вважається застосування теплонасосних технологій утилізації низькопотенційного викидного тепла про-мислових установок, природного, у тому числі геотермального тепла. На вугільних та рудних шахтах потужним носієм геотермального тепла є вихідний вентиляційний струмінь. Витрати шахтного повітря у вентиляційних стволах складають 200 – 300 м 3 /с і більше, а температура досягає 25 – 30°С, що надає реа-льну можливість відібрати від вентиляційного струменя мегавати тепла. Відбір і передачу тепла від шахтного повітря до холодоагенту теплового насоса доцільно здійснювати за допомогою проміжного холодоносія – води, що циркулює в контурі (чи в контурах) між теплообмінником, встановленим на вентиляційному струмені, і випарником теплового насоса. У цьому разі ефективність теплонасосної технології буде залежати від температурного і гідравлічного режимів усього ланцюга передачі тепла від вихідного повітря до води системи гарячого водопостачання чи теплопостачання. Метою даного дослідження є встановлення впливу гідравлічних і температурних режимів проміжних контурів на ефективність теплонасосної технології утилізації тепла вихідного вентиляційного стру-меня.
Keywords: вентиляционная струя; энергосбережение; енергозбереження; научная публикация НГУ 2013; теплонасосна технологія; утилизация тепла