Обгрунтування технології збагачення сидерит-ільменітових розсипів в умовах Іршанського ГЗК - Величко, Ольга Сергіївна (My University, 2020)
Комплексне використання сировини, що видобувається дозволяє підвищити рентабельність гірничих підприємств, шляхом вилучення супутніх мінералів. На Іршанському ГЗК при розробці ільменітових розсипів деякі ділянки мають підвищений вміст сидериту. Мінерали ільменіт та сидерити мають практично рівні фізичні властивості. В наслідок цього ільменітовий концентрат, що отримують на підприємстві із вказаних ділянок не відповідає технічним умовам. Ділянки з підвищеним вмістом сидериту не вилучаються у збагачення, що завдає труднощі в системі розробки. Тому актуальною науково-практичною задачею, яка полягає в обґрунтуванні закономірностей процесу магнітної сепарації, що являється основою розробки технологічних рішень, щодо отримання окремих концентратів. Мета роботи Обґрунтування технологічних рішень та розробка технології збагачення ільменіт-сидеритових розсипів, яка дозволить отримувати ільменітовий концентрат необхідної якості.. Ідея роботи Підвищення ефективності розділення мінералів ільменіту та сидериту за рахунок виділення основної частини ільменіту при зниженій напруженості магнітного поля. Об'єкт дослідження Технологія збагачення ільменітовий розсипів. Предмет дослідження Процес магнітної сепарації, раціональні режимні параметри апаратів. Практичне значення результатів роботи полягає: 1. Встановлено, що для отримання оптимальних показників розділення, а саме вилучення частинок розміром 0,3 мм з магнітною сприйнятливістю більше 200 м3/кг, магнітна індукція на поверхні барабана повинна становити 0,36 Тл. 2. В результаті магнітної сепарації при індукції магнітного поля на поверхні барабанного сепаратора 0,36 Тл отримано 48,3% сумарного магнітного продукту із вмістом ільменіту 48,9% і сидериту 44,07%. У немагнітному продукті барабанного сепаратора 49,5% ільменіту і 4,5% сидериту. Магнітна сепарація дозволила виділити в магнітний продукт основну частину сидериту. 3. Електросепарація немагнітної фракції дозволила отримати ільменітовий концентрат з вмістом ільменіту 90,3% (сидериту 8,1) та сидеритів концентрат. що містить 51,3% сидериту (40,53% ільменіту 4. Електросепарація магнітної фракції дозволила отримати ільменітовий концентрат із вмістом ільменіту 90,2% (сидериту 4,0%) та промпродукт, який містить 42,38% ільменіту та 4,58% сидериту. 5. Бар’єрна магнітна сепарація промпродукту дозволила виділити ільменітовий концентрат із вмістом ільменіту 87,5% (сидериту 8,2%), та відвальних відходів, що вміщують 1,66% ільменіту і 1,3% сидериту. 6. Запропонована схема збагачення ільменіт-сидеритових розсипів, яка дозволяє виділити ільменітовий та сидеритів концентрати. 7. В результаті застосування цієї технології підприємство може отримати додатковий прибуток в 96,9 мільйонів гривень в рік при терміні окупності технології три місяця.
Substantiation of technology of siderite-ilmenite placers preparation for the conditions of Irshansky MPP
Keywords: кафедра технологічного інжинірингу переробки матеріалів; магістр 2020; ільменіт; сидерит; магнітна сепарація; електрична сепарація; питома магнітна сприйнятливість; питома електропровідність