Дослідження хімічного впливу гудроксиду кальція на внутрішні фізико-хімічні процеси осередків самозаймання породних відвалів - Чоботько, І. І.; Титина, С. В. (Видавництво НТУ "ДП", 2019)
Основна причина накопичення всередині відвалу надлишкового тиску за рахунок виділення парів, внаслідок реакції окислення сполук піриту та сіркового ангідриту. Це в свою чергу провокувало техногенні аварії з катастрофічними наслідками. Наприклад: вибух на породному відвалі може призводити до розкиду кусків породи на досить великий радіус (до 2-2,5 км), тим самим забруднюючі прилеглі території з населеними пунктами та приводячи до загибелі людей.
Keywords: Хімічний вплив; Фізико-хімічні процеси; Породні відвали