Створення інженерної методики ліквідації поглинань промивальної рідини в бурових свердловинах - Капітанов, Микита (НТУ "Дніпровська політехніка", 2022)
Мета роботи – підвищення техніко-економічних показників та ступеню безпечності і надійності виконання робіт при спорудженні розвідувальноексплуатаційних свердловин за умов виникнення поглинань промивальної рідини (технологія адаптована до застосування в свердловинах Гнідинцівського нафтогазоконденсатного родовища, продуктивний нафтовий об’єкт якого представлений вторинно-поровим гранулярним карбонатним колектором).
Новизна одержаних результатів – обґрунтовано вибір конструкції свердловини, яка забезпечує попередження гідророзриву гірських порід; розроблено параметри бурового розчину такої густини, що забезпечує необхідний протитиск на нафтогазоносні горизонти; запропоновано прогресивні технічні рішення та технологічний супровід процесу буріння і ліквідації свердловинних ускладнень; висвітлено деякі заходи щодо покращення якості випробовування продуктивних горизонтів. Всі висунуті положення базуються на даних відносно фізико-механічних і петрографічних параметрів гірських порід, технологічних вимог до буріння, умов залягання водоносних і продуктивних горизонтів. Практичні результати – запропоновано технологію розробки нафтового покладу, що базується на прогресивних прийомах і методах виконання свердловинних робіт, спрямованих на усунення поглинань бурової рідини. Практична значимість кваліфікаційної роботи – підвищення технікоекономічних показників та ступеню безпечності свердловинних робіт за рахунок вдосконалення режимних параметрів та технології виконання
Keywords: РІДКІ ВУГЛЕВОДНІ, РОЗВІДУВАЛЬНО-ЕКСПЛУАТАЦІЙНА СВЕРДЛОВИНА, БУРОВЕ ДОЛОТО, КОЛОНА ОБСАДНИХ ТРУБ, РЕЖИМ, ТИСК, ПРОМИВАЛЬНА РІДИНА, ТЕХНОЛОГІЯ