Програмний комплекс OSHA – ефективний підхід до формування ризик-орієнтованого мислення у працівників - Монастирьов Г.В. (НТУ "ДП", 2024)
Навчання культурі й безпеці праці є невід’ємною частиною вищої освіти України. Майбутні фахівці мають здобути такі навички, як оцінка ризиків, прийняття рішень, управління, критичне мислення й аналіз, а також підвищити свою обізнаність у нормативній базі з безпеки. Все вищезгадане має забезпечувати належний рівень технічної та теоретичної підготовки спеціалістів, та, як наслідок, збільшити рівень безпеки на виробництвах й у господарстві в цілому. Однак в умовах дистанційного навчання, в яких опинилася велика кількість вищих навчальних закладів України починаючи із 2019 року, постає питання ефективності навчання студентів нормам цивільної безпеки та можливості отримання ними практичного досвіду. У вирішення цього питання може допомогти інструмент ідентифікації небезпек, розроблений Управлінням з охорони праці (англ. – Occupational Safety and Health Administration, далі - OSHA) міністерства праці США.
Keywords: охорона праці; безпека праці; програмний комплекс застосунок OSHA