Автоматизація технологічного процесу сушіння крохмалю - Юрченко, Д. Р. (НТУ “Дніпровська політехніка”, 2023)
Об'єкт дослідження: система автоматизованого керування сушіння крохмалю у пневматичній сушарці ПС-15. Предмет дослідження – методи, моделі та інформаційне забезпечення при керуванні сушінням крохмалю. Мета: підвищення якості процесу керування сушіння крохмалю у пневматичній сушарці ПС-15, шляхом ідентифікації об’єкту керування та розробки системи автоматизованого керування. В кваліфікаційній роботі бакалавра проведено аналіз технологічного процесу виробництва крохмалю, сушіння крохмалю, надано опис роботи об’єкта автоматизації – пневматичної сушарки ПС-15. Згідно з вимогами до системи керування, було обрано відповідне апаратне забезпечення, що містить датчик температури крохмалю, калорифер для нагріву повітря, промисловий контролер VIPA з модулем аналогового вводу/виводу, блоки живлення. Виходячи з опису технологічного процесу та принципу роботи пневматичної сушарки для сушіння крохмалю розроблено план активного експерименту для ідентифікації об’єкту керування та отримання передавальної характеристики. Після проведеного експерименту та обробки результатів, була отримана модель об'єкта керування в графічному середовищі імітаційного моделювання Simulink, ступінь відповідності якої за нормованим середньоквадратичним відхиленням становить 99,9885%. Отримана імітаційна модель може бути використана для моделювання об'єкта керування і розробки системи керування в цілому, що дозволить підвищити якість процесу керування сушінням крохмалю
Keywords: КРОХМАЛЬ, СУШІННЯ, ІДЕНТИФІКАЦІЯ, ПС-15