Основні напрями удосконалення турбулізуючих пристроїв при цементуванні свердловин на нафту і газ - Ткаченко, Є. Я. (НТУ ДП, 2021)
Висока якість цементування нафтових і газових свердловин відбувається тільки у разі повного заміщення бурового розчину тампонажним. Досягнення турбулізації за рахунок збільшення швидкості потоку дуже складне завдання. Альтернативою цьому може бути використання турбулізаторів для механічного впливу на потік. В роботі проаналізовані результати попередніх теоретичних і експериментальних досліджень, а також визначені основні напрямки удосконалення турбуліазаторів. Для досягнення високої якості кріплення свердловин потрібно найбільш повне витіснення бурового розчину тампонажним. При ексцентричному розташуванні обсадної колони в свердловині заміщення розчинів істотно утруднюється через виникнення зон зі зниженою швидкістю перебігу рідини. Внаслідок утворення нерівномірного фронту витіснення за обсадною колоною можуть залишатися місця без тампонажного розчину, відбувається його забруднення через збільшення зони змішування.
Keywords: турбулізуючі пристрої; нафтова свердловина; газова свердловина; цементування свердловин