Маркетинговий комплекс конкурентоспроможності підприємств - Мельник С. М. (НТУ "ДП", 2025)
Ідентифіковані маркетингові детермінанти конкурентоспроможності суб’єктного, секторального і статусного форматів, надано їх характеристику за видовою структурою. Обґрунтовано доцільність виокремлення реалізованої, потенційної та функціональної конкурентоспроможності, які у поєднання з ринками діяльності підприємств складають комплекс конкурентоспроможності. Запропоновано визначення суті комплексу конкурентоспроможності та його призначення, методичні підходи до формування оціночних показників маркетингового потенціалу, функціоналу і результату. Визначено структуру комплексу конкурентоспроможності, що має суб’єктну, секторальну і циклічну побудову, що складається заналітичних об’єктів, що відповідають числу конкурентних ринків, де представлена діяльність підприємств, і різновидам їх конкурентоспроможності як покупців і продавців за етапами формування. Marketing determinants of competitiveness of subject, sectoral and status formats are identified, their characteristics are given by specific structure. The expediency of distinguishing between the realized, potential and functional competitiveness is substantiated, which in combination with the markets of enterprise activity constitute a competitiveness complex. The definition of the essence of the competitiveness complex and its purpose are proposed, methodological approaches to the formation of evaluation indicators of marketing potential, functionality and result are proposed. The structure of the competitiveness complex is determined, which has a subject, sectoral and cyclical structure, consisting of analytical objects corresponding to the number of competitive markets where the activities of enterprises are represented,and the types of their competitiveness as buyers and sellers at the stages of formation
Marketing complex of enterprises’ cjopetitiveness
Keywords: маркетинг; ринок; конкуренція; конкурентоспроможність; види конкурентоспроможності; показники конкурентоспроможності; комплекс конкурентоспроможності; ознаки конкурентоспроможності; потреби; ресурси; ефективність.; marketing; market; competition; competitiveness; types of competitiveness; competitiveness indicators; competitiveness framework; features of competitiveness; needs; resources; efficiency.