Обґрунтування ефективності рішень у сфері професійного розвитку персоналу підприємства - Качанов Дмитро Євгенович (My University, 2025)
Кваліфікаційна робота ступеня бакалавр спеціальності 073 Менеджмент, НТУ «Дніпровська політехніка» (ОП Менеджмент), Дніпро, 2025. Об’єкт розроблення – процес обґрунтування ефективності рішень у сфері професійного розвитку персоналу підприємства ТОВ «ІВЕНТ ГРУП». Мета роботи – теоретичне обґрунтування та розробка практичних рекомендацій щодо обґрунтування ефективності рішень у сфері професійного розвитку персоналу підприємства. Основні результати кваліфікаційної роботи бакалавра полягають у такому: визначено комунікативні навички менеджера для успішного управління персоналом; досліджено модель взаємозв’язку компетенцій менеджерів, емоційного інтелекту та технологій штучного інтелекту; визначено інноваційні методи впливу на персонал з метою його професійного розвитку; визначено стан та особливості оцінювання працівників різних поколінь надано загальну характеристику діяльності ТОВ «ІВЕНТ ГРУП»; проведено аналіз фінансово-економічних показників діяльності ТОВ «Івент Груп»; обґрунтовано необхідність формування високого рівня професійного інтелекту команди та мотивації працівників для досягнення значних результатів; впроваджено заходи професійного розвитку персоналу ТОВ «Івент Груп» та оцінено їх ефективність.
Substantiation of the effectiveness of decisions in the field of professional development of enterprise's personnel
Качанов Д.Є. Обґрунтування ефективності рішень у сфері професійного розвитку персоналу підприємства/ Д.Є. Качанов – Д. : НТУ «ДП», 2025. – 67 с.
Keywords: ПЕРСОНАЛ; ПРОФЕСІЙНИЙ РОЗВИТОК; КОМУНІКАТИВНІ НАВИЧКИ; КОМПЕТЕНЦІЇ; ЕМОЦІЙНИЙ ІНТЕЛЕКТ