Розробка ефективної захисної системи для насосно-компресорних труб, що забезпечує ресурсозберігаючу технологію видобутку нафти та газу - Різоль С. В. (НТУ «ДП», 2025)
Сучасний видобуток нафти та газу характеризується посиленням режимів експлуатації свердловинного обладнання, в тому числі й трубних колон. Трубопроводи нафтового сортаменту та, зокрема, насосно-компресорні труби (НКТ) під час експлуатації зазнають не лише механічних навантажень, але й інтенсивного впливу агресивних середовищ, що містять хлориди, вуглекислий газ, сірководень, різні тверді частинки. Це призводить до корозійного та абразивного зношування їх поверхні, при цьому найбільше піддаються корозії різьбові ділянки, що призводить до втрати герметичності різьбових з'єднань. Агресивність пластових і стічних вод значно скорочує термін служби НКТ без покриття, в багатьох випадках до кількох місяців. Найпоширенішими причинами аварій НКТ є корозія, зношування різьби та втомне руйнування.
Keywords: насосно-компресорні труби (НКТ); ресурсозберігаюча технологія; видобуток нафти та газу