Особливості сірчаності вугільного пласта k2н Богданівського родовища Північного вугленосного району - Савчук, В.; Приходченко, В.; Москаленко, С. (Журфонд, 2021)
Вугілля залишається значним джерелом енергетичного та технологічного палива. Аналіз розподілу запасів вугілля за марками в Україні показав, що в їх складі переважає вугілля марок Д та ДГ, доля яких в категорії А+В+С складає близько 65% [1, 2, 3]. Як правило, вугілля цих марок характеризується значною зольність та сірчистістю. Використання такого вугілля в значній мірі залежить від ефективності його збагачення. Тому вивчення сірчистості відноситься до однієї з важливих задач при оцінці вугільних родовищ. Мета роботи – для основного промислового пласта Богданівського родовища надати всебічну характеристику сірчистості, встановити особливості її складу та визначити латеральні зміни загальної вмісту сірки. Для вирішення поставлених задач спочатку була створена інформаційна база даних з сірчистості вугільного пласта к2 н. Загальна кількість свердловин, для яких були визначені значення кількості загальної сірки, сягнуло 2365 штук.

Coal remains quite significant source of power and technological fuel. Analysis of distribution of coal reserves according to their grades in Ukraine has showed that D and DG ranks prevail in their composition which share for A + B + C is almost 65% [1, 2, 3]. Usually, the coal grades are characterized by high ash and sulfur contents. Use of the coal depends heavily upon the its preparation efficiency. Therefore, sulphur content study is among the most important problems in the process of a coal deposit estimation. The research objective is to characterize integrally sulfur content of the main commercial seam of Bohdanivka deposit; identify features of the content; and determine lateral changes in the total sulfur content. Initially, the problem solving involved the development of information database concerning suphur content within coal seam k2 н. The total number of wells for which total sulphur values were determined achieved 2365.
Sulfur content features of coal seams k2н within Bohdanivsky deposit of the Northern coal area
Keywords: вугілля; пласт; сірчистість; сульфідна сірка; сульфатна сірка; coal; seam; sulfur content; sulphide sulphur; sulfuric sulfur