Створення та дослідження системи автоматичного керування процесом магнітної сепарації на гірничо-збагачувальному комбінаті - Галич, Анастасія Олексіївна (НТУ Дніпровська політехніка, 2024)
Мета роботи: підвищення ефективності процесу магнітної сепарації на фабриці збагачення гірничо-збагачувального комбінату. Об’єкт дослідження: система автоматичного регулювання процесом магнітної сепарації. Мета дослідження: вибір структури і розрахунок параметрів регулятора САР по каналу ”густина зливу млина – вміст заліза в концентраті”. Основними методами дослідження використаними для досягнення поставленої мети були: аналіз літературних джерел, теоретичні та обчислюванні дослідження, статистичний аналіз даних. У вступі описано стан питання автоматизації процесу магнітної сепарації. У розділі «Стан питання та постановка задачі» наведено характеристику технологічного процесу, показано конструктивні особливості магнітних сепараторів, розглянуто технологічний процес магнітної сепарації з позицій задач управління і виконаний аналіз відомих систем управління процесом магнітної сепарації. У розділі «Теоретична частина» виконано аналіз відомих методів регулювання об'єктами управління з запізнюванням. Розглянуто методики вибору структури і визначення параметрів предиктивного ПІ-регулятора. Виконано теоретичні дослідження стійкості САК процесом магнітної сепарації. Розраховано області стійкої та нестійкої роботи системи автоматичного керування, визначені параметри регуляторів. У розділі «Експериментальний розділ» виконано обчислювальні дослідження на ЕОМ САР процесом магнітної сепарації по уточненню параметрів регулятора і визначено вплив коефіцієнта підсилення предиктивного ПІ-регулятора на показники якості системи автоматичного керування. У розділі «Цифрове моделювання системи керування» було розроблено цифрову модель системи керування, згенеровано код програми ПЛК, розроблено НМІ, проведено перевірку функціональності роботи системи керування та людино-машинного інтерфейсу. У розділі «Економічна частина» розраховані капітальні і річні експлуатаційні витрати, коефіцієнт ефективності та термін окупності. В розділі охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях розглянуті питання з охорони праці для технологічного процесу магнітної сепарації на ГЗК, розроблені спеціальні заходи щодо охорони праці, проведено розрахунок пилоочищення на магнітних сепараторах, розглянуті питання пожежної профілактики при користуванні магнітними сепараторами. Результати досліджень можуть бути використані при розробці САР процесом подрібнення в гірничо-видобувній промисловості.
Keywords: РУДА, МАГНІТНИЙ СЕПАРАТОР, ПРОЦЕС МАГНІТНОЇ СЕПАРАЦІЇ, КОНЦЕНТРАТ, ХВОСТИ, ОБ'ЄКТ КЕРУВАННЯ, ПЕРЕДАТНА ФУНКЦІЯ, РЕГУЛЯТОР, МОДЕЛЮВАННЯ