Перспективи впровадження Open Banking в Україні: можливості та виклики для бізнесу - Луценко В.В. (НТУ "ДП", 2025)
Відкритий банкінг – модель, що забезпечує безпечний обмін даними між фінансовими установами та сторонніми постачальниками за допомогою інтерфейсів прикладного програмування (API), змінює світовий фінансовий ландшафт. Цей інноваційний підхід дозволяє банкам та фінтех-компаніям ефективніше співпрацювати, пропонуючи вдосконалені фінансові продукти та послуги, пристосовані до мінливих потреб клієнтів. Україна активно готується до цієї цифрової трансформації, керуючись стратегічними засадами, розробленими Національним банком України, спрямованими на гармонізацію національного фінансового регулювання зі стандартами Європейського Союзу.
Keywords: Open Banking; відкритий банкінг; світовий фінансовий ландшафт